» English
 

International soloprisudstiller 2014

Forårsudstillingens internationale solopris gik sidste år til finske Camilla Vuorenmaa, der havde skabt en række storskalerede og råt udførte træsnit. Kunstneren har valgt at udnytte den tildelte soloudstilling til at præsentere publikum for en serie bestående af en kombination af nye signifikante træsnit og farvefulde malerier.

Camilla Vuorenmaa har fundet inspiration til værkserien Dreamers under et nyligt residencyophold i Mexico. Serien tager afsæt i både kunstnerens egne oplevelser under opholdet såvel som en række mexicanske fotografier, nogle af dagligdagsscenarier, andre fra perioder med krig. Eksempelvis portrætterer træsnittet A man on the crossroads kunstnerens velhavende, excentriske og ifølge nogle småskøre nabo under opholdet, mens maleriet Día de Muertos forestiller en scene fra en lokal gravplads på den vigtige mexicanske helligdag De Dødes dag, hvor de afdøde bliver mindet og fejret.

Fra et rent materialemæssigt perspektiv lægger Camilla Vuorenmaas karakteristiske træsnit op til flere interessante overvejelser. Traditionelt set har træsnittet haft en sekundær rolle som redskab til udarbejdelsen af det endelige kunstneriske produkt, det grafiske papirtryk. Hos Vuorenmaa transformeres træsnittet fra at udgøre et processuelt led med en udelukkende brugsmæssig værdi til at bære en egen æstetisk kvalitet. Ved at bremse den kunstneriske proces og lade os dvæle ved træsnittenes rå og næsten ufærdige udtryk, lægger værkerne op til en diskussion af relationen mellem kopi og original, mellem brugsgenstande og kunst.

Derudover kan Camilla Vuorenmaas dyrkelse af håndværksmæssige eksperimenter gennem stemmejernets grove og ofte uforudsigelige spor i de bløde, sammenlimede fyrretræsplanker betragtes som et modstykke til en generel udvikling i tidens visuelle kultur, hvor bestræbelsen efter stadig højere billedopløsninger, brugen af avancerede værktøjer til omredigering og muligheden for øjeblikkelig deling er blevet en selvfølge. Med sin bevidste genindførsel af naturmaterialer som genstand for æstetiske undersøgelser og tematiske vekslen mellem egne oplevelser og fundne historiske fotografier, skaber Camilla Vuorenmaa en både materiale- og indholdsmæssig dialog mellem nutiden og det forgange.

 

Camilla Vuorenmaa. Født i Tampere, Finland i 1979. Hun bor og arbejder i Espoo og Helsinki, Finland. Uddannelse: Master i Billedkunst, Kunstakademiet i Finland (2005). Udvalgte udstillinger: Forårsudstillingen, Kunsthal Charlottenborg, København, Danmark (2013), Supermarket Art Fair, Stockholm, Sverige (2012), Piilotettu paikka (Hidden place), Gallery Huuto Viiskulma, Helsinki, Finland (2011), Nuorten Biennale (Young Artists Biennale, Kunsthal Taidehalli, Helsinki, Finland (2005) Priser: Finnish Art Society, Young Artists Biennale Award (2005).